Accreditatie aanvraag SNRO is definitief behaald in 2021 voor de beroepsleiding orthomoleculair therapeut
Laatste nieuws aangaande de accreditatie bij de SNRO voor de beroepsopleiding orthomoleculair therapeut:


Ortho Linea start HBO-niveau beroepsleiding orthomoleculair therapeut vanaf september 2018
Vanaf september 2018 starten we met de 4-jarige HBO opleiding orthomoleculaire geneeskunde.
Onze vierjarige beroepsopleiding sluit aan bij de behoefte in Nederland naar een kwalitatief hoogstaand onafhankelijk opleidingsprogramma dat de student opleidt tot succesvol orthomoleculair therapeut.

Door bij Ortho Linea de 4-jarige opleiding te volgen word je opgeleid tot een orthomoleculair therapeut of arts met een hoog kennisniveau dat voldoet aan de laatste eisen van de beroepsvereniging MBOG (de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde).
Vanaf 1 september 2018 laat de MBOG namelijk alleen nog aspirant-leden toe die een erkende 4-jarige HBO opleiding orthomoleculaire geneeskunde hebben gevolgd. Hiermee wil de MBOG de kwaliteit van haar leden waarborgen door het kennisniveau te harmoniseren, waardoor orthomoleculaire therapeuten ook in de toekomst door ziektekostenverzekeraars worden erkend als professionele dienstverleners.

Ortho Linea heeft een uniek 4-jarig opleidingsprogramma ontwikkeld waar theorie en praktijk samenkomen. Door het combineren van feitelijke kennis en het opdoen van praktijk ervaring (o.a. via een stage bij een professionele orthomoleculaire therapeut) leer je de fijne kneepjes van het vak kennen. De focus die wij leggen op therapeutische vaardigheden maakt ons uniek, omdat wij het belangrijk vinden dat de student zelfverzekerd te werk kan gaan wanneer hij of zij afgestudeerd is. Naast het volgen van een stage, wordt er ook aandacht besteed aan gesprekstechnieken, anamnese afname, protocol opzet, laboratorium diagnostiek, omgaan met therapeutische uitdagingen, intervisie mogelijkheden, en het opzetten van je praktijk. Op deze manier zetten we jou stevig in het zadel om een succesvolle praktijk op te bouwen.
MBOG eist dat de 4-jarige beroepsopleiding tot orthomoleculair therapeut geaccrediteerd is bij de SNRO. Ortho Linea heeft deze accreditatie.


Wil jij?
  • Een kwalitatief hoogstaand opleidingsprogramma dat je gedegen opleidt tot onafhankelijk en succesvol orthomoleculair therapeut/arts?
  • Wetenschappelijk onderbouwde kennis opdoen over het vak?
  • Weten hoe je cliënten op een effectieve manier orthomoleculair kan ondersteunen met hun gezondheidsproblemen?
  • Naast inhoudelijke kennis ook leren hoe je een succesvolle praktijk opzet?
  • Les van docenten die expert zijn in hun veld?
  • Inhoudelijk kritisch leren kijken naar medische onderzoeken?
  • Praktijkervaring opdoen door middel van een stageplaats?
  • Erkend worden als professionele dienstverlener die:
  • - toegelaten kan worden bij de beroepsvereniging MBOG
  • - in het AGB-register kan worden ingeschreven en daarmee zowel verschillende rechten (zoals vergoeding door zorgverzekeraars en BTW-vrijstelling) en plichten (klacht- en tuchtregeling).

Ortho Linea start unieke, nieuw vormgegeven HBO-niveau opleiding darmtherapeut vanaf januari 2015

20 oktober 2014
In eerdere jaren (van 2008-2011) heeft Ortho Linea al een succesvolle zesdaagse opleiding darmtherapie georganiseerd met Ralf Abels en Marijke de Waal Malefijt als docenten. Dit is nu nog verder uitgebreid met de laatste ontwikkelingen en inzichten vanuit kennis en kunde van docenten en disciplines. Nu met 11 verschillende docenten!
Zie hier voor meer informatie.


CPION erkenning voor medische basiskennis en psychosociale basiskennis
13 oktober 2014

In verband met het aanscherpen van eisen door zorgverzekeraars richting therapeuten en beroepsverenigingen voldoet Ortho Linea nu aan de gestelde opleidingseisen conform PLATO ((Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden) welke wordt gecontroleerd en geaccrediteerd door CPION.
Hierdoor komt de erkenning van een therapeut bij een beroepsvereniging binnen handbereik en hiermee ook de (gedeeltelijke) vergoeding van een uitgevoerd consult.

unknown

Einde samenwerking Cora de Fluiter en Willy Witsel

7 oktober 2013
Helaas kunnen we u de opleiding „Orthomoleculair Gewichtsmanagement” ook wel „Orthomoleculair Gewichtsconsulent” en de nascholingsdag „Bloedsuikerstabilisatie” niet meer aanbieden.
Willy Witsel en Cora de Fluiter hebben recent aangegeven te stoppen met de samenwerking met Ortho Linea.
Dat dit geen prettig bericht voor u is, kunnen we ons voorstellen.
We hopen u met een andere activiteit binnen Ortho Linea te mogen verwelkomen.


STANDPUNT MBOG AANGAANDE VITAMINE WETGEVING ANNO 2010

Nadat eerst de homeopathische middelen en verschillende plantaardige middelen/kruiden niet meer mochten worden verhandeld op de Nederlandse markt, lijkt nu het moment heel dichtbij te komen dat de voedingssupplementen aan de beurt zijn. Vanuit Brussel worden door “deskundigen” diverse vitaminen (verbindingsvormen) en mineralen (verbindingsvormen) “verboden” onder het mom dat ze “onveilig” zijn! Deze producten komen op een zgn. “verboden lijst” en mogen dan niet meer verhandeld worden. Lees verder



Studente van Ortho Linea brengt naar aanleiding van het maken
van scriptie voor haar vervolgopleiding een boek uit (oktober 2008)!



Het belang van balans in de darmen.
Vanaf 22 oktober 2008 zal het boek "Probiotica; op zoek naar bacteriële balans" van Irma Kromhout-van Cappelle in de boekwinkel liggen.
Dit boek maakt onderdeel uit van de Ankertjes serie van uitgeverij Ankh-Hermes te Deventer.
Irma heeft voor haar opleiding orthomoleculaire geneeskunde bij Opleidingsinstituut Ortho Linea een scriptie gemaakt over probiotica.
Hierbij kwam zij zoveel interessante informatie tegen dat zij vond dat zij dat moest delen. Ankh-Hermes vond het een geschikt en actueel onderwerp voor een Ankertje.

Tegenwoordig horen en lezen we veel over probiotica. Maar wat is probiotica eigenlijk?
En is het wel zo goed dat probiotica aan allerlei voedingsmiddelen wordt toegevoegd? Wat doet probiotica in ons lichaam?
Hoeveel hebben we ervan nodig en is meer altijd beter? Wanneer hebben we probiotica nodig? Wat zijn de bijwerkingen?
Hoe zit het dan met prebiotica? Wat is een dysbiose en hoe ontstaat dat?
Allemaal vragen die in het boek `Probiotica; op zoek naar bacteriële balans' aan bod komen. Dit is niet het enige wat in dit boek aan de orde komt.
Want ook de opbouw van het maag-darmkanaal en de darmflora wordt beschreven.
Het is een goed leesbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het in balans brengen en houden van de darmflora. Kortom: een boek vol met gezonde bacteriën.


Wilt u ook dit boek bestellen? Klik dan op het kleine boekje hieronder (via bol.com).
Probiotica
Probiotica
Kromhout-van Cappelle, I.






Lustrumcongres MBOG eert eerdere trofee winnaars vanaf 1996
Zaterdag 4 oktober 2008 vond het MBOG Lustrumcongres plaats in Figi Zeist.
Het congres stond in het teken van het 20 jarig bestaan van deze beroepsvereniging.
De dag werd vormgegeven door verschillende sprekers.
Daarnaast werden oud bestuursleden voorgesteld en werden de oud trofee winnaars geëerd.

Een feestelijk moment op de dag met oud-oprichtingsbestuur en aantal (eerdere) trofee
winnaars. Twee docenten van Ortho LInea, te weten Marijke de Waal-Malefijt (2005)
en Jan Blaauw (2007) maken deel uit van deze trofee winnaars!
(op de foto ontbreken een aantal mensen, waaronder de tweede trofeewinaar van 2008,
mevrouw Rita Eissens)
Foto: Jan Eissens




Orthomoleculaire MBOG-trofee 2007 voor Jan Blaauw


Foto: Jan Eissens


ZOETERMEER, 20071008 -- Op het 21e congres van de MBOG gehouden op 6 oktober 2007, is de Orthomoleculaire Trofee uitgereikt aan Jan Blaauw, directeur van Ortho Linea door MBOG-voorzitter drs. Anne Jans. Deze trofee wordt vanaf 1996 jaarlijks toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de verbreiding van het orthomoleculaire gedachtegoed. De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Jan zet zich vanaf 1983 enorm in om het gedachtegoed van Linus Pauling (tweevoudig Nobelprijswinnaar) uit te dragen middels educatie en het bundelen van krachten in het orthomoleculaire veld, maar ook daar buiten. Dit doet hij al verscheidene jaren en wordt gezien als een goede opleider, motivator, mentor, deskundige en verbinder. Tevens houdt hij de vinger aan de pols wat betreft de wetgeving aangaande voedingsstoffen op Europees en nationaal niveau. Daarnaast staan verschillende publicaties op zijn naam en zijn door hem verschillende voordrachten gehouden op congressen, seminars, opleidingen en bij patiëntenverenigingen in Duitsland, België en Nederland.

Het 21ste symposium van de MBOG heeft als titel meegekregen: `X factor, over syndroom X en biologische antibiotica'.
De X-factor, een eigentijdse uitdrukking voor twee actuele bedreigingen voor de gezondheid.
De werkelijke oorzaken van overgewicht en het metabool syndroom met diabetes mellitus en hart- en vaatziekten als ernstige gevolgen werden besproken alsmede een succesvolle leefwijze protocol, die in Noorwegen al door 24% van de bevolking is overgenomen.
Het gebruik van antibiotica, vooral ook in de veehouderij, leidt tot resistentie problemen die de gezondheidszorg boven het hoofd groeien. Zijn daar oplossingen voor in de fytotherapie? En hoe kunnen probiotica hulp bieden? Daar werd in de middag door andere deskundigen over gesproken.
Sprekers van deze dag waren:
Dr. Fedon Lindberg, Dr. S.B.A. (Bart) Halkes, Dr. Paul de Groot, Jac. van Dongen, Dr. Ger Bongaerts, Dagvoorzitter Mw. dr. Fokje T. Russchen. Deze dag werd door vele geïnteresseerde artsen en therapeuten gevolgd.