Ortho Linea verzorgt in het najaar 2024

Academische Masterclass serie van 5 dagen over het
‘Darmmicrobioom in ziekte en gezondheid'
in samenwerking met NL-Lab

Van 23 september 2024 tot en met 2 december 2024 verzorgt Ortho Linea in nauwe samenwerking met het wetenschappelijke team van NL-Lab een geheel nieuwe masterclass over het 'darmmicrobioom in ziekte en gezondheid'.

Dit belooft een heel bijzondere masterclass te worden.

Al enkele jaren wordt het darmmicrobioom internationaal herkend als een uiterst complex netwerk orgaan dat grote invloed op allerlei biologische processen in het menselijk lichaam heeft. Dit uit zich in een enorme wetenschappelijke productie van 20 tot 25 mainstream publicaties in peer-reviewed tijdschriften per dag (!)

Ortho Linea is daarom gekomen tot het aanbieden van een Acade­mische Masterclass serie over het 'darmmicrobioom in ziekte en gezondheid'.
In samenwerking met het wetenschappelijk team van NL-Lab is een onderwijsprogramma opgesteld dat
volledig geba­seerd is op de meest recente wetenschappelijke inzichten in dit steeds groter wordende kennisgebied.

Tijdens deze masterclass zult u kennismaken met de laatste inzichten op het gebied van
voeding & microbioom, darm-brein-as, darm-huid-as, functionele ecologie en dysbiose-differentiatie. Daar­naast is er veel aandacht voor het therapeutisch management op basis van dieet-aanpassingen en therapeutisch management op
basis van pro-pre- post- en synbiotica. Ook het gebruik van fytotherapeutica en bioactieve stoffen zal niet worden vergeten.

Deze masterclass is van
WO en HBO(+) niveau. Dit betekent dat met name behandelaars met een universitaire achtergrond, dan wel een hbo-achtergrond met minimaal 5 jaar beroepservaring van harte worden uitgenodigd voor deze masterclass serie.
Dit programma is
enig in zijn soort in Nederland en wordt dan ook van harte aanbevolen.

9350092_assembled-human-organs

Tijdens deze masterclass zullen gedurende een totale contact tijd van 35 uur de onderstaande onderwerpen worden behandeld:
- Laatste inzichten op het gebied van structuur en functie van het darmmicrobioom: Het microbioom bestaat uit meer dan 1014 bacteriecellen in 1200 verschillende soorten. Dit complexe ecosysteem kent (zeer) veel verschillende functies essentieel voor gezondheid. In dit onderdeel worden resultaten verkregen middels moderne onderzoeksmethoden behandeld. Ook worden problemen met onderzoeksmethoden behandeld alsmede praktische aspecten van monstername en het effect van opslag en transport.  Daarnaast besteden we aandacht aan het “normale” microbioom en het effect van leeftijd en van dieet.

- Darm-brein-as: De darm-brein-as is een complex systeem van communicatie tussen de darmen en de hersenen. Deze communicatie vindt plaats via verschillende routes, zoals het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem. Het belangrijkste doel van deze communicatie is om de balans tussen breinfunctie en microbioomfunctie te handhaven. Tijdens dit les onderdeel bespreken we  de belangrijke rol welke de darm-brein-as heeft in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, de stofwisseling, het immuunsysteem en de stemming. Ook worden verstoringen in deze as, welke kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsproblemen, obesitas, depressie en angststoornissen, in detail behandeld.  De interactie van het darmmicrobioom op de mentale gezondheid vindt grotendeels plaats in de dikke darm, omdat zich daar de meeste bacteriën bevinden die neuro-actieve stoffen produceren. Ontlasting vormt dan ook een goede afspiegeling van de productiecapaciteit van neuro-actieve biomoleculen in het darmmicrobioom. Vandaar dat ook onderzoek mogelijkheden die de practicus ter beschikking staan zullen worden benadrukt.

- Darm-huid-as: De darm-huid-as is een complex systeem van communicatie tussen de darmen en de huid. Deze communicatie vindt hoofdzakelijk plaats uitwisseling van in de darm geprogrammeerde T-lymfocyten tussen de mucosale immuunsystemen van de darm (Gut Associated Lymphoid Tissue, GALT) en dat van de huid (Skin Associated Lymphoid Tissue, SALT). Deze verplaatsing tussen SALT en GALT verloopt zowel via lymfebanen als bloedbaan. Het belangrijkste doel van deze communicatie is om de balans tussen huid en hey microbioom te handhaven. Tijdens dit les-onderdeel bespreken we  de belangrijke rol welke de darm-huid-as heeft in het reguleren van verschillende dermatologische functies, zoals de spijsvertering, de stofwisseling, het immuunsysteem en de stemming. Ook worden verstoringen in deze as, welke kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, in detail behandeld. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn:
o   Acne: Onderzoek heeft aangetoond dat veranderingen in het darmmicrobioom kunnen bijdragen aan ontstekingsreacties die acne veroorzaken of verergeren.
o   Eczeem (atopische dermatitis): Er is een verband tussen het darmmicrobioom en de ontwikkeling van eczeem bij kinderen. Onevenwichtigheden in de darmflora kunnen bijdragen aan ontstekingsreacties die de huid aantasten.
o   Psoriasis: Het darmmicrobioom kan van invloed zijn op de immuunrespons die psoriasis veroorzaakt. Verstoringen in de darmflora kunnen bijdragen aan ontstekingen die de huidklachten verergeren.
o   Rosacea: Verstoringen in het darmmicrobioom kunnen bijdragen aan ontstekingsreacties die symptomen van rosacea, zoals roodheid en ontsteking, verergeren.

De interactie van het darmmicrobioom op de dermale gezondheid vindt grotendeels plaats in de dunne darm, omdat zich daar de platen van Peyer bevinden. Deze cel-groepen in de wand van de dunne darm vormen de “ogen en oren” van het mucosale immuunsysteem.

- Functionele ecologie: Het onderwerp wat wellicht de ‘heilige graal’ van deze masterclass-serie genoemd mag worden. In dit onderdeel gaan we diep in op de ecologische verbanden tussen de diverse groepen bacteriën waaruit het microbioom is opgebouwd. Competitie om substraat en om locatie staat in dit model centraal. Ook de invloed van medicijnen (antibiotica en chemotherapeutica) supplementen (pre-pro-post en synbiotica) en toxines (alcohol en roken) op de ecologische balans van het microbioom komen aan bod. De hier opgedane kennis wordt gecomplementeerd met nieuwe kennis over metabole activiteit van het microbioom, een nieuwe en zeer krachtig analytische parameter. Uiteindelijk geeft dit de practicus de beschikking over een geheel nieuwe vaardigheid n.l. het begrijpen van de fase waarin zich een microbioom afwijking zich bevindt en tevens de mogelijkheid om het toekomstig beloop van een bepaalde microbioom afwijking te voorspellen. Het belang voor therapeutisch management van deze nieuwe vaardigheden mag duidelijk zijn: met deze informatie komt functioneel therapeutisch management binnen bereik.

- Dysbiose-differentiatie: Het is inmiddels duidelijk dat het darmmicrobioom van een volwassene met een Westers voedingspatroon voor zo’n 80% uit de bacteriegroepen Bacteroides en Clostridium bestaat. Afwijkingen in de aantallen van deze bacteriegroepen is daarom bepalend voor de totale stabiliteit van het darmmicrobioom. Aangezien de aantallen van deze groepen zowel hoog als laag kunnen zijn, zijn er in totaal vier dysbiose typen denkbaar. Indien één van de twee bacteriegroepen afwijkt spreek je van een partiële dysbiose. Het effect van een partiële dysbiose is over het algemeen minder ingrijpend dan een volledige dysbiose (ongeacht van welk type).
- Therapeutisch management op basis van dieet- en op basis van pro-pre-post- en synbiotica. 
-
Therapeutisch gebruik van fytotherapeutica voor darmmicrobioom management.


Docenten:
Schermafbeelding 2023-07-18 om 10.33.40
Dr. G.J. (Gijs) Jansen is opgeleid als microbioloog, moleculair bioloog en medisch microbiologisch analist. Gijs is actief op het gebied van medische laboratorium diagnostiek, medisch-wetenschappelijk onderzoek en het geven van trainingen en workshops. Zijn promotie onderzoek deed hij aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en had als onderwerp de samenstelling van het darmmicrobioom en haar interactie met het mucosale immuunsysteem. Zijn onderzoek werd gesponsord door het Institute for Medical Ecology, Herborn, Duitsland.  Binnen NL-Lab is Gijs de CSO (chief scientific officer). Naast het microbioom hebben celwand deficiënte bacteriën (CWDB’s) zijn bijzondere aandacht. Ten eerste, omdat ze moeilijk te detecteren zijn en daarom een ideale professionele uitdaging vormen. Ten tweede, omdat de medische betekenis van intracellulaire CWDB’s nog grotendeels onopgehelderd is. Gijs heeft meer dan 40 wetenschappelijke publicaties en 10 internationale patenten op zijn naam. Hij heef tevens 15 jaar ervaring als docent Life Sciences aan het HBO, heeft voor NHL-Stenden-Hogeschool de opleiding Forensisch Onderzoeker gemaakt en heeft het Lectoraat “Snelle Detectie” opgezet en bekleed.

Schermafbeelding 2023-07-18 om 10.34.30

Dr. Marit Wiersma is Senior Researcher bij Biotrack/NL-Lab. Na geslaagd te zijn voor haar master Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2012 heeft ze een speciaal 3-jarig PhD-traject gedaan in het UMCG, die alleen bestemd was voor excellente studenten (Topmasters). Tijdens haar PhD deed Marit onderzoek naar de hartziekte boezemfibrilleren, specifiek naar het ontstaan ervan op cellulair niveau. Nadat haar PhD als moleculair bioloog in 2016 behaald was, is Marit, samen met haar toenmalige supervisor, naar het VUmc te Amsterdam gegaan om daar dit onderzoek voort te zetten als Postdoctorale onderzoeker (Postdoc). Tijdens haar tijd als onderzoeker in het VUmc heeft Marit verschillende prijzen gewonnen op (inter)nationale congressen, heeft ze 1 maand in Montreal, Canada en 4 maanden in San Diego, Amerika gewerkt en heeft ze 2 beurzen gekregen, waarvan onder één de prestigieuze Dekkerbeurs van de Hartstichting is (slagingspercentage ongeveer 10%). Sinds 2020 is Marit werkzaam bij NL-Lab als Senior Researcher. Tijdens haar PhD, Postdoc en bij Biotrack heeft Marit veel studenten op verschillende niveaus (MBO/HBO/WO) begeleid tijdens hun stages. Daarnaast heeft zij ook verschillende practica en (werk)colleges gegeven aan Bachelor en Master studenten aan de VU te Amsterdam.

Jan Blaauw, is 4-jarig opgeleid als natuurgeneeskundig therapeut en orthomoleculair therapeut. Heeft 40 jaar praktijkervaring en was de eerste in Nederland die een opleiding darmtherapie en darmtherapeut heeft opgezet vanaf 2008. Deze wordt ook gegeven binnen Ortho Linea.
 
Data najaar 2024:
23 september,
7 oktober,
4 en 18 november en
2 december 2024.

Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Pauzetijden en lunch: Lunch (met soep en kleine salade) 12.30 uur, pauze ca. 11.30 uur en  ca. 15.30 uur

Toetsing: individuele 20 minuten durende mondelinge toets.

Locatie:
Ortho Linea
Cronjéstraat 1
6543 MK Nijmegen
Parkeren is gratis in de omgeving mogelijk.
 
Kosten: € 975,00 (BTW vrijgesteld, digitaal lesmateriaal, onbeperkt koffie en thee, soep en kleine salade, certificaat)

Doelgroep: Huisartsen, Dermatologen, Internisten, Maag-Lever-Darm artsen, Leefstijlartsen, Natuurartsen, Homeopathisch artsen, Mayer artsen, POH's, Diëtisten, Apothekers, Orthomoleculair therapeuten en Darmtherapeuten.
 
 
Deelnamecertificaat: u ontvangt een deelnamecertificaat indien:

  • u minimaal 4,5 dagen live heeft gevolgd en de toets met goed gevolg heeft afgelegd.
 
Lesmateriaal: Op de eerste dag krijgt u materiaal uitgereikt en is er geen voorbereiding nodig. Op deze dag en andere dagen ontvangt u het materiaal voor de volgende dag en dit wordt ook in dropbox gedeeld. 
 
Schrijf je nu in en maak deel uit van een groep professionals die zich inzetten voor de best mogelijke diagnose van patiënten.
 
Accreditatie in aanvraag bij: MBOG, KTNO, GRO, VBAG, LVNT, CGO, FAGT en AVIG.

Wijzingen voorbehouden.