Ortho Linea verzorgt in het voorjaar 2024

een introductie vierdaagse
‘Darmmicrobioom in ziekte en gezondheid'
in samenwerking met NL-Lab

Van 27 mei 2024 tot en met 1 juli 2024 verzorgt Ortho Linea in nauwe samenwerking met het wetenschappelijke team van NL-Lab een introductie vierdaagse over het 'darmmicrobioom in ziekte en gezondheid'.

Sinds enige tijd wordt het darmmicrobioom internationaal herkend als een uiterst complex (netwerk)orgaan dat
grote invloed op allerlei biologische processen in het menselijk lichaam heeft. Dit uit zich in een enorme wetenschappelijke productie van 20 tot 25 mainstream publicaties in peer-reviewed tijdschriften per dag (!)

Omdat het zowel voor de beginnende als de ervaren behandelaar on­mogelijk is om deze kennisstroom over het darmmicrobioom bij te houden komt Ortho Linea daarom tot het aanbieden van een Introductie vierdaagse over het darmmicrobioom in ziekte en gezondheid. Hiermee zal de beginnende behandelaar een begrijpelijke introductie krijgen van de meest recente medische inzichten.
Voor de ervaren behandelaar zal deze vierdaagse ook relevant zijn, want ook de gevolgen van de meest recent inzichten op modern en evidence­ based therapeutisch handelen vormt een integraal deel van deze intro­ductie vierdaagse.

Tijdens deze introductie vierdaagse zult u kennismaken met de laatste inzichten op het gebied van structuur en functie van het darmmicrobioom, het laatste inzicht in dysbiose-differentiatie en het effect van voeding, de diverse functies van het darmmicrobioom in het ontstaan van obesitas en de laatste inzichten in de relatie tussen darmmicrobioom en small intestinal bacterial overgrowth (SIBO). Daarnaast is er veel aandacht voor het therapeutisch management op basis van voedingsaanpassingen en ther­apeutisch management op basis van pro-pre- post- en synbiotica.
Ook het gebruik van
fytotherapeutica en bioactieve stoffen zal niet worden vergeten.

Deze introductie vierdaagse is van hbo-niveau. Dit betekent dat ze voor­namelijk is bedoeld voor (beginnende) behandelaars in het bezit van het certificaat medische basiskennis op hbo-niveau.

Tijdens deze vierdaagse zullen gedurende een totale contact tijd van 35 uur de onderstaande onderwerpen worden behandeld:

Dag 1:
Het microbioom bestaat uit meer dan 1014 bacteriecellen in 1200 verschillende soorten. Dit complexe ecosysteem kent (zeer) veel verschillende functies essentieel voor gezondheid. In dit onderdeel worden resultaten verkregen middels moderne onderzoeksmethoden behandeld. Ook worden problemen met onderzoeksmethoden behandeld alsmede praktische aspecten van monstername en het effect van opslag en transport.  Daarnaast besteden we aandacht aan het “normale” microbioom en het effect van leeftijd en van dieet. Het darm microbioom heeft een rijk aandeel van effecten op de gezondheid van de mens. Gedurende deze dag zullen de diverse routes waarmee het darm microbioom invloed op de gezondheid van de mens heeft worden behandeld. Aspecten van de anatomie en de fysiologie zullen hier uitgebreid worden besproken. De structuur die hierbij gevolgd gaat worden is die van de recent ontwikkelde  ‘darm-assen-leer’. Volgens dit moderne model bestaan er anatomische, fysiologische, immunologische en neurale connecties tussen darm microbioom. Van de volgende assen zal de anatomie, de fysiologie en afwijkingen (pathologie) worden besproken en gelardeerd met voorbeelden: darm-darm-as, darm-huid-as, darm-brein-as, darm-nier-as, darm long-as, darm-metabolisme-as, darm-immuunsysteem-as, darm-gewricht-as en darm-lever-as.

Dag 2:
Het is inmiddels ook duidelijk dat het darmmicrobioom van een volwassene met een Westers voedingspatroon voor zo’n 80% uit de bacteriegroepen Bacteroides en Clostridium bestaat. Afwijkingen in de aantallen van deze bacteriegroepen is daarom bepalend voor de totale stabiliteit van het darmmicrobioom. Aangezien de aantallen van deze groepen zowel hoog als laag kunnen zijn, zijn er in totaal vier dysbiose typen denkbaar Indien één van de twee bacteriegroepen afwijkt spreek je van een partiële dysbiose. Het effect van een partiële dysbiose is over het algemeen minder ingrijpend dan een volledige dysbiose (ongeacht van welk type). Van elk van de vier mogelijke dysbiose type wordt de symptomatologie gepresenteerd en verklaard. Daaropvolgend zal de beste therapievorm worden aangegeven. Opeenvolgend wordt in algemene zin een inleiding in de therapie van het darm microbioom toegelicht:  er wordt uitgelegd wat het verband tussen specifieke afwijkingen van het microbioom en de bijbehorende therapievorm is. De volgende therapievormen zullen worden behandeld:

Schermafbeelding 2023-07-20 om 10.51.41

Bij welk type aandoening welk therapeuticum te gebruiken wordt op basis van het Therapyramide-principe toegelicht. Dit laatste is een model waarmee visueel duidelijk gemaakt wordt op welk niveau een therapeuticum aangrijpt en wat de te verwachten effecten daarvan zijn.

Dag 3:
Gedurende deze dag zullen een aantal veel voorkomende ziektebeelden die hun hun etiologie geheel of gedeeltelijk in het darmmicrobioom vinden, worden behandeld. Het gaat dan om de volgende beelden:

·       Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO)
·       Prikkelbare darm syndroom
·       Depressie
·       Obesitas
Elk van deze aandoeningen zal in detail worden besproken volgens de laatste medische inzichten en tevens zal het mechanisme worden toegelicht. De verklaring van elk van de aandoeningen zal volledig gebaseerd zijn op de ‘darm-assen-leer’ zoals behandeld op dag 1. Op basis van de hier gepresenteerde etiologiën zal per aandoeningen worden beschreven wat het therapeutisch management van zowel structuur als functie van het darmmicrobioom op de aandoening zelf kan zijn. 

Dag 4:
Gedurende deze dag zullen een aantal veel voorkomende ziektebeelden die hun hun etiologie geheel of gedeeltelijk in het darmmicrobioom vinden, worden behandeld. Het gaat dan om de volgende beelden:

·       ADHD
·       ME/CFS/CVS
·       Eczeem

Elk van deze aandoeningen zal in detail worden besproken volgens de laatste medische inzichten en tevens zal het mechanisme worden toegelicht. De verklaring van elk van de aandoeningen zal volledig gebaseerd zijn op de ‘darm-assen-leer’ zoals behandeld op dag 1. Op basis van de hier gepresenteerde etiologiën zal per aandoeningen worden beschreven wat het therapeutisch management van zowel structuur als functie van het darmmicrobioom op de aandoening zelf kan zijn.

Dit programma is
enig in zijn soort in Nederland en wordt dan ook van harte aanbevolen.

Docenten:
Schermafbeelding 2023-07-18 om 10.33.40
Dr. G.J. (Gijs) Jansen is opgeleid als microbioloog, moleculair bioloog en medisch microbiologisch analist. Gijs is actief op het gebied van medische laboratorium diagnostiek, medisch-wetenschappelijk onderzoek en het geven van trainingen en workshops. Zijn promotie onderzoek deed hij aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en had als onderwerp de samenstelling van het darmmicrobioom en haar interactie met het mucosale immuunsysteem. Zijn onderzoek werd gesponsord door het Institute for Medical Ecology, Herborn, Duitsland.  Binnen NL-Lab is Gijs de CSO (chief scientific officer). Naast het microbioom hebben celwand deficiënte bacteriën (CWDB’s) zijn bijzondere aandacht. Ten eerste, omdat ze moeilijk te detecteren zijn en daarom een ideale professionele uitdaging vormen. Ten tweede, omdat de medische betekenis van intracellulaire CWDB’s nog grotendeels onopgehelderd is. Gijs heeft meer dan 40 wetenschappelijke publicaties en 10 internationale patenten op zijn naam. Hij heef tevens 15 jaar ervaring als docent Life Sciences aan het HBO, heeft voor NHL-Stenden-Hogeschool de opleiding Forensisch Onderzoeker gemaakt en heeft het Lectoraat “Snelle Detectie” opgezet en bekleed.

Schermafbeelding 2023-07-18 om 10.34.30

Dr. Marit Wiersma is Senior Researcher bij Biotrack/NL-Lab. Na geslaagd te zijn voor haar master Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2012 heeft ze een speciaal 3-jarig PhD-traject gedaan in het UMCG, die alleen bestemd was voor excellente studenten (Topmasters). Tijdens haar PhD deed Marit onderzoek naar de hartziekte boezemfibrilleren, specifiek naar het ontstaan ervan op cellulair niveau. Nadat haar PhD als moleculair bioloog in 2016 behaald was, is Marit, samen met haar toenmalige supervisor, naar het VUmc te Amsterdam gegaan om daar dit onderzoek voort te zetten als Postdoctorale onderzoeker (Postdoc). Tijdens haar tijd als onderzoeker in het VUmc heeft Marit verschillende prijzen gewonnen op (inter)nationale congressen, heeft ze 1 maand in Montreal, Canada en 4 maanden in San Diego, Amerika gewerkt en heeft ze 2 beurzen gekregen, waarvan onder één de prestigieuze Dekkerbeurs van de Hartstichting is (slagingspercentage ongeveer 10%). Sinds 2020 is Marit werkzaam bij NL-Lab als Senior Researcher. Tijdens haar PhD, Postdoc en bij Biotrack heeft Marit veel studenten op verschillende niveaus (MBO/HBO/WO) begeleid tijdens hun stages. Daarnaast heeft zij ook verschillende practica en (werk)colleges gegeven aan Bachelor en Master studenten aan de VU te Amsterdam.

Jan Blaauw, is opgeleid als natuurgeneeskundig therapeut en orthomoleculair therapeut. Hij heeft ruim 40 jaar praktijkervaring en was de eerste in Nederland die een opleiding darmtherapie en darmtherapeut heeft opgezet vanaf 2008. Deze wordt ook gegeven bij Ortho Linea. 

Data voorjaar 2024:
27 mei,
10 en 17 juni en
1 juli.

Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Pauzetijden en lunch: Lunch (met soep en kleine salade) 12.30 uur, pauze ca. 11.30 uur en  ca. 15.30 uur

Toetsing: online Multiple choice vragen, totaal 12. Te maken op eigen computer op het einde van de vierde dag.

Locatie:
Ortho Linea
Cronjéstraat 1
6543 MK Nijmegen
Parkeren is gratis in de omgeving mogelijk.
 
Kosten: € 660,00 (BTW vrijgesteld, digitaal lesmateriaal, onbeperkt koffie en thee, soep en kleine salade, certificaat)

Doelgroep: Acupuncturisten, Homeopaten, Natuurgeneeskundigen, Ayurveda therapeuten, Leefstijlcoaches, Energetisch behandelaars, Huisartsen, Leefstijlartsen,
Natuurartsen, Homeopathisch artsen, Mayerartsen, POH's, Diëtisten, Apothekers, Coaches, (beginnend) Orthomoleculair
therapeuten en Darmtherapeuten.
 
 
Deelnamecertificaat: u ontvangt een deelnamecertificaat indien:

  • u minimaal 3,5 dagen live heeft gevolgd
 
Lesmateriaal: Op de eerste dag krijgt u materiaal uitgereikt en is er geen voorbereiding nodig. Op deze dag en andere dagen ontvangt u het materiaal voor de volgende dag en dit wordt ook in dropbox gedeeld. 
 
 
Schrijf je nu in en maak deel uit van een groep professionals die zich inzetten voor de best mogelijke diagnose van patiënten.
 
Accreditatie in aanvraag bij: MBOG, KTNO, GRO, VBAG, LVNT, CGO, FAGT en AVIG.

Wijzingen voorbehouden.