Inhoud van de opleiding orthomoleculaire geneeskunde
De theoretische inleiding in de orthomoleculaire geneeskunde, ontstaansgeschiedenis, terminologie, verschillen in hedendaagse voeding en de orthomoleculaire voedingsleer en de wetgeving vormen het vertrekpunt. Daarnaast wordt ingegaan op de wetenschappelijke basis van de orthomoleculaire geneeskunde. Verder zullen diverse stoffen de revue passeren die praktisch inzetbaar zijn bij verschillende doeleinden in de praktijk. De MBOG als beroepsvereniging van orthomoleculair opgeleide artsen en therapeuten stelt eisen aan de minimaal te behandelen onderwerpen en contacturen. Deze komen ook tot uitdrukking in het totaal aantal te volgen dagen en te behandelen onderwerpen. De toelatingseisen bij de MBOG kunt u opvragen bij: www.mbog.nl.



Wat is de doelgroep van de basisopleiding orthomoleculaire geneeskunde?
In eerste instantie iedereen die in de gezondheidszorg werkt en tenminste basale medische basiskennis heeft (of hiervoor studerend).
Specifieker: natuurgeneeskundigen, artsen, fysiotherapeuten, osteopaten, homeopaten, diëtisten, (electro)acupuncturisten, energetisch werkenden, drogisten, apothekers, medisch specialisten, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, adviseurs zorgverzekeraars, etc.

Vooropleiding
- medische basisopleiding (CPION of SNRO)met 40 ECs of hiervoor studerend of voor de start van het derde jaar afgerond.



Accreditaties
Het diploma wordt o.a. erkend door de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG, aanvullende eisen zijn mogelijk nodig), en als bij-/nascholing door o.a. KTNO, BATC, VBAG, FAGT en LVNG.

Veranderingen bij beroepsverenigingen Het toelatingsbeleid voor lidmaatschap is bij vele en mogelijk alle beroepsverenigingen veranderd. Dit houdt in dat ALLE orthomoleculaire opleidingen niet meer automatisch aanleiding geven tot toelating bij een beroepsvereniging. Wilt u hier zekerheid over hebben, neem dan zelf contact op met de beroepsvereniging van uw keuze.
Situatie MBOG (maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde) De MBOG neemt sinds januari 2015 louter nieuwe leden aan met de volgende diploma's:
-EEN door de MBOG erkend diploma Orthomoleculaire Geneeskunde EN

-EEN opleiding Medische Basiskennis CPION geaccrediteerd met 40 ECT's
-OF een erkend HBO diploma in Verpleegkunde, Fysiotherapie, Diëtetiek, Verloskunde
-OF WO Arts of gezondheidsvakken, Apotheker.
-OF met een erkende HBO - bachelor opleiding in Natuurgeneeswijzen.
-OF Bachelor gezondheidsvakken, Psychologie, SPH, Mondhygiëniste b.v.
De MBOG gaat dan wel uit van kennis van HBO Medische basisvakken in die pakketten of dat stuk moet specifiek aangevuld.
Speicfieke vragen hierover kunt u stellen aan het MBOG. Zij geven al danniet vrijstelling hiervoor.


Voor vragen kunt u altijd een mail sturen naar ons.